Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.
Mikor kezdjük a paradicsom
palánták nevelését?

Ez a kérdés minden tavasszal előkerül. Mégpedig azért, mert nem cselekszünk előrelátóan. Egy valódi biokertész ökoszisztémát működtet, amelyben meg kell legyen a körforgás. Amikor a kertünk számára nevelünk palántát, akkor a kis jövevényeknek meg kell ismerkedniük és barátkozniuk a saját ökoszisztémánkkal, ha nem “mutatjuk be ” őket egymásnak, akkor nem lesznek igazi részei.

Miből áll egy valódi biogazda palántaföldje? Először is saját talajból. Ehhez persze a legjobb minőségű és nem fertőzött részt kell választani. A profik év közben gyűjtik és kupacolják a vakontúrásokból származó földet, majd télire betakarják szalmával, vagy fagymentes helyre teszik. Kertünk talaj tartalmazza mindazokat a mikrobákat, amelyekkel együtt kell majd élniük, így a csírázástól kezdve részei lesznek a helyi flórának. Ehhez keverjük hozzá saját készítésű komposztot. Nincs biokertész komposztálás nélkül, tessék komposztálni, mégpedig a konyhai hulladékot is! Így lesz valódi a körforgás, összeérnek a baktérium flórák, mert mi is részei vagyunk ennek a rendszernek…

Harmadik összetevő pedig valamilyen fizikai módon növekedést könnyítő anyag, homok, perlit, tőzeg, kókuszrost, vagy egyéb biogazdálkodásban engedélyezett anyag. A három ősszetevőt egyenlő arányban keverjük össze. Ehhez persze adhatunk sokféle “tuningot”, például talajoltó készítményeket, komposztált trágyákat, algás készítményeket, stb.

Amikor ezt elmondom, akkor hirtelen kiderül, hogy mindenki most kezdte a biokertészkedést és még nincs komposztja, kerti talaja stb. inkább mondjam meg melyik bolti palántaföld jó erre? Erre egyik sem, mert pont a lényeget nem tartalmazzák, azt a baktériumflórát, ami ökoszisztémává teszi a biokertünket. Ha a kérdés úgy szól, hogy melyik bolti palántaföld használható biokertekben, akkor azt mondom, hogy a minősített. Két ilyen kapható bármely kertészeti áruházban. Ezekben biztosan nincs komolyabb szennyezés és nitrogén műtrágya.

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe