Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

A paradicsom talajának előkészítése

Biogazdálkodásban a talajfertőtlenítés nem jó szó, mert valaminek a csírátlanítását, az ott levő mikroorganizmusok teljes elpusztítását jelenti. A vegyszeres talajfertőtlenítés szerintem az egyik legdurvább dolog, amit a mezőgazdaságban tehetünk. A talaj az élet alapja, elpusztítása pedig a bolygó elleni bűn.

Mi természetesen soha nem tennénk ilyet, maximum megpróbáljuk a talajban végbemenő biológiai folyamatokat úgy módosítani, hogy számunkra az jobb legyen. Erről szól a komposzttal, szerves trágyákkal való dúsítás, a haszonnövényeink számára hasznos talajbaktériumok szaporítása (baktérium oltóanyagok, komposztálás).

Ide tartozik bizonyos kártevők, vagy kórokozók okszerű és szigetszerű gyérítése. Kertészeti oldalról ez olyan “humbugnak” hallatszik, mára azonban ezeknek az eljárásoknak jó része már sokkal hatékonyabb, mint a “mindent ölő” növényvédőszerek.

Használatukhoz az első fontos információ, hogy ezek élőlények, melyek működéséhez bizonyos talajhőmérsékleti optimumra van szükség. Nem függ ez össze a levegő hőmérsékletével, mindig a talajban kell mérni a hőmérsékletet ahhoz hogy működjenek az élő készítmények. Ezt talajhőmérővel lehet legbiztosabban megállapítani. 8 fok felett térnek magukhoz, 10 fok felett már szaporodnak, hőoptimumuk 12-20 fokig van, 30 fok felett pedig elpusztulnak.

A paradicsom gombabetegségei ellen mi a Trifender Pro élő gombaölő gombát ajánljuk talajkezelésre. 

Rendkívül agresszív gombáról van szó, amely sajnos a hasznos gombákat is megöli és sokáig a talajban marad (egy szezon). Ezért bár állatokra, növényekre veszélytelen készítményről van szó, a talajunk védelme érdekében csak ott használjuk ahol konkrétan kórokozó gombákat szeretnénk gyéríteni és csak akkor, amikor tudjuk hogy ott van a kórokozó, következő évben pedig hagyjuk visszatelepülni a hasznos gombákat, amit komposzttal gyorsítani is tudunk.

Veteményesnél a különböző talajból fertőző gombabetegségek (paradicsomvész, fuzárium, alternária, szklerotínia, stb.) észlelése esetén, illetve ha előző évben ilyesmi pusztított (pl: lerohadt a paradicsom). Ugyenez vonatkozik arra, ha (nagyon helytelenül!!!) ugyanoda teszünk egymást fertőző növényeket. Legjellemzőbb erre a paradicsom egymás után ugyanoda ültetése. Bizonyos irodalmak előszeretettel javasolják egymás után tenni a paradicsomot, de hogy növényegészségügyi szakember ilyet nem ír le az biztos.

Related Posts

Comments (2)

Ildikó Gál-Tálosi

Üdvözlöm.Meztelen csigával küszködöm régóta.
Mit ajánl?Már ültettem is.

Köszönettel

Ildikó

gyomber.szekely

Kedves Ildikó!

Amíg az őshonos szürkés-csíkos fajok vannak jelen, addig a megfelelően intenzív, kampányszerű csapdázás kordában tartja őket. A spanyol csigák ellen legjobb a futókacsa, vagy a Nemaslug hasznos fonalféreg készítmény. Utóbbi hamarosan ismét kapható lesz nálunk.

Kertbaráti Üdvözlettel:
Székely Gyöngyvér

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe