Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Magaságyások vetései

Kora tavasszal mindenki lelkesen teleszórja magokkal a frissen épített magaságyását, majd május-júniusra kiderül, hogy a növények fele sem fér el az ágyásban.

Sajnos egy pár négyzetméteres “nagyra nőtt virágcserépben” nem lehet megtermelni egy család zöldségszükségletét. Mielőtt azonban elkeserednénk, tegyük helyre a gondolkodásunkat.

Igaz, hogy az általunk elfogyasztott növényi táplálékok töredékét sem lehet megtermelni egy balkonon, vagy egy magaságyásnak nevezett mini kertben, de olyan fontos anyagokat, mint az élő növényi enzimek, sehonnan máshonnan nem lehet beszerezni. Koncentráljunk ezekre!

Az élő növényekben szinte mindent fehérjék végeznek. Ezek hosszú aminosav láncok speciális térszerkezetben, amely képessé teszi őket egy-egy feladatra. Amikor a sejt meghal, ezek szétesnek és bár a részeik laborban kimutathatók, mégsem működőképesek. Nagyon sok növényi fehérje jó hatással van az egészségünkre, azonban csak a növények leszedésétól számított 15 percen belül fogyasztva működnek 100%-ban, 6 óra múlva pedig már egyáltalán nem. Persze akkor is kitűnő táplálékforrások, de plusz egészségre gyakorolt hatásuk nincs.

Minden rák elleni és egyéb terápiás növényi lé, turmix, saláta, stb. akkor hat valójában ha azonnal szedés után készítjük-fogyasztjuk, amit kizárólag a saját kertből tudunk megtenni.

Másodvetés

A kis helyen elférő, de bármikor kéznél levő magaságyásokban tehát a frissfogyasztású zöldségeket, főként levélzöldségeket termeljük meg!

Mostanra kiürültek a kora tavaszi sorok. Legtöbben teleültették (szintén túl sűrűn) paradicsom palántákkal, esetleg tettek bele paprikát, uborkát, cukkinit…

Ezek hatalmasra növő zöldségek, ezért zsúfoltan, elnyomják egymást és megbetegszenek. Ritkítsunk. 

A legszélső részekbe azonban tegyünk levélzöldségeket, mert nekik kevés hely is elegendő.

A levélzöldségek többsége nem kedveli a hőséghullámokkal tűzdelt légköri aszályt, ezért meg kell nézni hova, milyet vessünk nyáron!

Az első hogy legyen valamennyi pára és elég nedves a talaj. Ennek a kritériumnak egy magaságyás széle tökéletesen megfelel. Második, hogy nyári termesztésre nemesített fajtákat/fajokat használjunk.

Nézzük melyek ezek:

Nyári vetésű levélzöldségek

A tépősaláták zseniális növények. Nem véletlen, hogy biotermesztésben a legnagyobb választékot ebből tartják. Biovetőmag kínálatunkban is nagy kategória a salátáké, ezen belül is a tépősalátáké. Nagy mennyiség van egy-egy zacskóban, ne használjuk el az egészet! Elegendő kevés is a vetőmagból, csomagoljuk vissza, amit nem használunk el és sokáig csírázóképes marad!

Egy magaságyásban mindig elfér belőlük 1-1 méter. Vannak nagyszerű keverékeink is, amelyek pár centis mérettől már vághatók, mint egy “salátaágy”. Biodinamikus tépősaláta vetőmag kínálatunkban csodaszép, dekoratív fajták is találhatók. Ilyen például a Till, vagy a Catalogna

.

Ezeknek a magfogását most néztem meg a ReinSaat-nál.

Következő nagy nyári csoport a Római saláták. Ezek nagyon ősi salátafélék, melyeket régen “kötözősalátának is neveztek. A lényegük, hogy erős, roppanós leveleik vannak (alapul szolgáltak a jégsaláta és batáviasaláta nemesítéseknek is) és nem égeti őket a nap. Nagyon finomak, vannak belőlük zöld és pirosas fajták. Utóbbiak a legegészségesebbek. A Little Gem különösen alkalmas magaságyásokba, mert nem nő nagyra. A Forellenschluss pedig lilával pöttyözött szuperegeészséges gyönyörűség.

Érdemes kipróbálni, mert nagyon hálás, szép növények.

A biotermesztés kiemelt levélzöldségei a mángoldok, melyeket egyre többen ismernek hazánkban is.

A klasszikus hatalmas fajták sokféle színű levélnyelet nevelnek. Legtöbben a színkeverékeket vásárolják. Vannak azonban olyan új nemesítések, amelyek kompakt fejeket képeznek, melyeket egyben szedünk le és kisebb magaságyásokban is elférnek. Ilyen például a Jessica. Ezeket az ázsiai konyhák is előszeretettel használják.

Nyári vetésben kitűnő választás még a spenótok közül az Újzélandi, amelyek kifuttathatunk a magaságyás szélén, így szép is lesz és kevés helyet is foglal. A legkülönlegesebb levélzöldségeink pedig az őshonos labodák. Elfeledett ősi főzeléknövények, melyek, nyersen és párolva is fogyaszthatók. Finom, kissé természetesen sós ízük van. Nagyon szépek, három színben is kaphatók. Kezdőknek itt a színkeveréket ajánlom.

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe