Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Nyári kezelések

Fajonként, növényekre kitűnő növényvédelmi tervet tudunk adni biokertekbe, gazdaságokba, de amikor egy bio hobbikertben elérkezik a növényvédelmi kezelések ideje, akkor a biodiverzitás miatt az ember úgy érzi, hogy egyszerre minden ellen kellene védekezni és nem tudja mihez kapjon.

Nézzük nyáron milyen komplex megoldások a célravezetők?

Rovarok ellen

Nagyon sokféle rovarkártevő jelentkezik nyáron, mert fejlődésüket úgy időzítik, hogy amikor a legnagyobb a táplálékbőség, akkor esznek a legtöbbet.

Mielőtt teljesen elkeserednénk elárulom, hogy kétféle permetszer és egy élő rovar megoldja a problémák többségét. Ezek a legfontosabb nyári kezelések.

Sőt, van ennél jobb hírem is! A biokertünk ökoszisztémája folyamatosan erősödik, ha jól kezeljük, és egyre kevesebb beavatkozásra lesz szükségünk, néhány év alatt (3-5) beáll egy önmagát védelmező ökológiai egyensúly. Ez persze nem vonatkozik az éghajlatváltozás és globalizáció okozta új betegségekre, kártevőkre. A biológiai növényvédelem azonban a legjobban fejlődő ágazata az agrárkutatásoknak és próbálunk lépést tartani a változásokkal.

No de térjünk vissza a biokiskertek nyári kártevőire. Legfontosabb fegyverünk a NeemAzal, ami egy trópusi fából kivont anyag tisztításával készül. Hatóanyaga azodirachtin. Ez a különleges anyag, a rovarok beleit támadja, így elpusztítja őket. Fontos, hogy kizárólag rovarokra hat, más állatokra és az emberre teljesen ártalmatlan, olyannyira, hogy a kiinduló anyagot a “neem olajat” kozmetikai célokra használják.

Sajnos van egy kivétel: ha virágporhoz rögzül, akkor a méhek is képesek megbetegedni tőle. Ezért hívjuk fel mindenhol a figyelmet, hogy keveset használjunk belőle és tényleg okszerűen (úgyis drága). Kiskertekben inkább mérjünk ki pontos arányban (50 ml/10 liter víz)kézi permetezőbe és csak azokat a haszonnövényeket és ott fújjuk le, ahol látjuk a kártevőt. Kerüljük el vele a teljesen kinyílt virágokat. Amíg nem nyílik ki, vagy már elnyílott akkor nem tudunk bajt okozni. Elegendő 2 hetente permetezni, mert amelyik megeszi (tehát rágja, vagy szívogatja a növényeinket) az elpusztul, a peték viszont 10-14 napig kelnek az esetek többségében.

Aki valódi biokertet szeretne és elérni a fent leírt ökológiai egyensúlyt, az igyekezzen a lehető legkevesebbet használni minden a tetveket irtó anyagból, akkor is ha a termék bio. Kizárólag a haszonnövényeket kezeljük! A többi az ún.: banknövény rendszer, amelyen találnak táplálékot a hasznos rovarok. Ez nemcsak a nyári kezelésekre vonatkozik.

Aminél nincs ilyen törekvés, az a hasznos élő szervezetek. Nyári védekezésben legfontosabbak a petefürkészeink közül a lepkehernyók elleniek. Egyszerű és olcsó a használatuk. 4 hétig 10 méter sugarú körben mindent 100%-ban hernyómentesen tartanak. Ilyenkor leginkább a gyapottok bagolylepke, káposztalepke és gyümölcsmolyok ellen alkalmazzuk.

Gomba kórokozók ellen

Nyáron nagyon sok gomba pusztíthat, de igazán valamilyen hajlamosító tényező és/vagy fertőzési forrás kell egy komoly betegség kialakulásához. Ilyenek lehetnek a helytelen öntözés és zsúfolt növények miatt kialakuló párásság, a túlzott árnyék, vagy a be nem tartott vetésforgó.

Első feladat egy biokertész számára, hogy úgy alakítsa a kertet, hogy kiküszöbölje ezeket a hibákat.

Második, hogy ha szükséges, fertőtlenítse a fertőzött talajt. Erre tökéletesek a Trichoderma gombák, például a Trifender.

Harmadik, hogy erősítse a növények immunrendszerét. Erre sokféle bio kondicionáló permetszer van, például növényi levek, algás készítmények, nálunk a Natur Vita a legkíméletesebb algás permetszer a nyári kezelésekhez.

Csak az utolsó, a biológiai gombaölő készítmények használata.

Itt két részre kell osztani ezeket a termékeket. Az egyik részük a bioban (kényszerből) engedélyezett réz és kén készítmények. Ezek régi, elavult, de emberi egészségre nem ártalmas szerek, amelyek viszont ártanak a biokert ökoszisztémájának. Mi egész technológiai fejlesztésünket ezeknek a kiiktatására irányítjuk. Egyedül a hidegben fertőző komoly gombabetegségeknél (gyümölcsfákon) nem tudtuk még teljesen elengedni a bioban engedélyezett réz készítményeket, de nyári kezeléseknél SOHA nem használjuk őket.

Legprofibb, valódi bio készítményünk a Polyversum, amely egy permetezhető és a növény felületén ható gombaölő gomba. Hármas hatásmechanizmusa van. Az első, hogy megtapadása közben a növény gombatámadásnak érzékeli ez a Phytium Oligandrum gombát, ezért elkezd védekezni, beindul az immunrendszere. Ez olyan, mint egy “védőoltás növényeknek”. Amint a hőmérséklet lehetővé teszi, fújjuk le vele az egész kertet, ne hagyjunk ki egy növényt sem!

Második mechanizmus, hogy elkezd szaporodni, melynek során a növény felületén levő szerves anyagokat, például kórokozókat építi be a testébe. Rendkívül hatékony, gombaölő hatása van. Ez azonban csak olyan kertekben működik, ahol nem használnak más kémiai gombaölő szert (rezet és ként sem!) Ugyanabban a permetezőben szintén elpusztul, mert a kémiai gombaölő szerek beépülnek a műanyagokba, szűrőkbe, stb.

Harmadik pedig, hogy annyira beszövi a növény felületét, hogy a kiszorítás elve miatt nem enged be új kórokozókat. 10-14 nap alatt azonban lassab “lekopik”. Aki tehát folyamatos védelmet szeretne, annak 14 naponta kell kezelnie a növényeit. Egy beállt biokertben azonban ez teljesen felesleges. A veteményesben elsősorban a paradicsomot kezeljük a fitoftóra (paradicsomvész),

az uborkát pdig peronoszpóra ellen. A gyümölcsfáknál a monília és tafrina enyhítésére és a jövő évi rügyek megtisztítására használjuk, valamit a nyáron, melegben fertőző gombás betegségek (például a blumeriella) ellen.

Valódi bio szőlőtermesztésben elengedhetetlen a peronoszpóra, a botritis és újabban a feketerothadás ellen a nyári kezeléseknél.

A bio szamócatermesztésnek is egyik alapvető élő készítménye.

Amire ez nem jó, az a lisztharmat. Mivel kerüljük a lisztharmatra érzékeny növényfajták telepítését, ezért elég ritka ez a probléma biokertekben Régebben elemi kén készítményeket használtak erre a célra. Ezek azonban nem teszik lehetővé gomba-, illetve rovarölő gombák használatát (a lisztharmatnál jóval komolyabb betegségekre). Másik gond, hogy atkaölő mellékhatása miatt kiirtja a hasznos, ragadozóatkákat, amelyek természetes módon is a növényeken vannak. Helyette három megoldásunk van. Első a narancsolaj, amely most a Wetcit. Ez befojtja a lisztharmatot, majd elillan. Másik a Vitisan, harmadik a Prosilicon. Utóbbit javasolom leginkább, mert az megelőzésre is alkalmas és napégés, valamint bogyórepedés ellen is kitűnő. Természetes szilikát ásványokat tartalmaz, amelyek a növény bőrszövetét erősítik meg.

 

bakteriális fertőzések ellen

Bakteriális fertőzések (nagyon kevés kivétellel) akkor jönnek létre, ha rossz klimatikus viszonyok és/vagy gyenge immunrendszerű növények találkoznak. Egy beállt biokertben szinte soha nem találkozunk ilyennel.

A védekezés a megfelelő agrotechnika és az immunerősítés kombinációja. Ritkítással (egyelés, kacsolás, ritkító metszés) és megfelelő öntözési technológiával csökkentjük a párát.

A növény keringésére ható kondicionáló anyagok használata sokszor megoldja a gondot. Ilyenek a különböző gyógynövényes készítmények (pl.: Fitokondi), algás készítmények (pl: Natur Vita), tejsavas készítmények (akár sima tej is) és a már említett Prosilicon, amely a bőrszövet erősítésével éri el ezt a hatást.

Nagyon durva esetekben (pl. tűzelhalás) nem tudunk eltekinteni a bioban engedélyezett réz készítményektől a nyári kezelésknél.

vírusok ellen

Sajnos a vírusok haszonnövényeink világában is egyre gyakoribbak és egyre pusztítóbbak. Gyógyításuk lehetetlen, de egy jó immunrendszerű növény képes lehet tünetmentessé válni. Gyakori ez például paprikáknál.

Ennek ellenére ez nem jó irány, hiszen hordozók maradnak és fertőznek tovább.

Legjobb megoldást a rezisztens fajták nyújtják, sajnos azonban a fajták többsége nem ilyen.

A hagyományos fajtáknál a fertőzést próbáljuk megakadályozni. Figyeljünk a szaporítóanyag származására! Ellenőrizetlen forrásból sem magot, sem palántát ne vegyünk.

Mivel a közvetítők leggyakrabban szívókártevők, ezért rajzáskor rövid időre, célzottan használjunk általános sárga ragadós lapokat. CSAK rajzáskor és ha megtelt, dobjuk ki, mert a hasznos állatok azért ragadnak bele, mert a már beleragadt kártevőket akarják megenni.

A fonalférgek ellen pedig használjunk védőnövényeket. A büdöske (bársonyvirág) például a veteményestől tartja távol a fomalférgeket, míg gyümölcsösben inkább a facéliát és kokárdavirágot használjuk. Ha rossz a helyzet, akkor bevethetjük az ARTIS-t is a nyári kezeléseknél.

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe