Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Tegyük kezelhetővé a diófákat!

Hazánkban a kiskerti diótermesztés sokszor vadnövények hasznosítását jelentette. Megtehettük. Alkalmas volt rá az éghajlat, a környezet, az ökoszisztéma. Egyszerűen magról kelt fák nőttek hatalmasra generációk során és a nagyapáink ültette diófák alól csak össze kellett szedni és megtörni a diót.

Most az éghajlatváltozás és a globalizáció örökre elfeledteti velünk ezt a hasznosítási formát.

Gnomónia

Az egyik probléma az aszályos-forró időszakok növekedése. A diófa nem viseli jól a légköri aszályt és a hősokkot, ezért egy eddig is ittlevő gombás betegsége a gnomónia egyre jobban fellángol és pusztítja a diófákat. Foltosan száradnak, majd hullanak a levelek. Szélsőséges esetben ki is hal a fa.

Sajnos maga az UV sugárzás is képes megégetni a diófák leveleit.

Ezt a problémát lehet kezelni. Legfontosabb az érintett fák öntözése. Következő a megerősítésük, amihez a gyökérhez juttatott komposztált trágya kell (pl. Orgevit) és valamilyen bio növénykondicionáló készítmény levélre permetezése (pl. Fitokondi).

Ezekkel egy menetben is történhet valamilyen biogazdálkodásban engedélyezett gombaölőszer használata. Leggyakrabban ez valamilyen réz készítmény, például Cuproxat, mi viszont egy élő gombaölő gombát, a Polyversumot ajánljuk. A Polyversum gomba miközben elpusztítja a kórokozókat és védi a növényt, egyben az immunrendszert is beindítja.

dió burokfúró légy

Ennél sokkal nagyobb gondot okoz a mostanra már mindenki által ismert dió burokfúró légy.

A védekezés még mérgező növényvédő szerekkel is nagyon nehéz, biogazdálkodásban pedig eddig nem volt megoldható. A fejlesztések folyamatosak, mi is dolgozunk az új megoldásokon.

Ami azonban biztos, hogy a hatalmas, öreg fák termése nem lesz maradéktalanul menthető. Ezeket kivágni azonban csak azért, mert nem tudjuk megenni a termésüket, támadás a saját ökoszisztémánk ellen, amit meg kell akadályozni. Minden egyes fa -főként az idős, nagy méretűek- segítenek élhetővé tenni bolygónkat. Javítják a közvetlen klímánkat, helyet és táplálékot adnak megannyi élőlénynek. Nem is beszélve arról, hogy ezeket elődeink nekünk ültették!!! Ne vágjuk ki! Hagyjuk őket örökül utódainknak!

Ami viszont a diótermesztést illeti, bármilyen megoldás csak úgy lesz lehetséges, ha kezelhető méretű fákkal próbálkozunk és minél többen karbantartjuk a dófáinkat

diófák metszése

A magról kelt ún. vaddiókat és a már óriásira nőtt magyar nemes diókat sajnos nem lehet akkorára visszavágni, hogy normálisan túléljék. A kisebb (5-6 m alatti) nemes diókat azonban lehet még profi metszéssel úgy alakítani, hogy a magasságuk később is lehetővé tegye az olyan kezeléseket, mint a permetezés, vagy feromoncsapdák, ragacslapok kihelyezése.

A diók metszése nagyon speciális feladat, amelyet csak augusztus-szeptemberben lehet végezni. Szakértő kezelés nélkül a fák elpusztulhatnak, vagy teljesen leromolhat az állapotuk.

A Biogazdabolt és Biokiskert csapata hosszú évek óta végzi ezt a munkát, így komoly tapasztalatunk van a diók koronaalakító metszésében. A szolgáltatást a szaktanacs@biokiskert.hu email címen lehet megrendelni. A levélben kérjük megírni a címet, ahol a diófa található és egy fotót a fáról. Válaszunkban megírjuk, hogy tudjuk-e vállalni a fát, illetve egy árajánlatot a munkáról.

kicsire növő diófák

A legjobb megoldás azonban kifejezetten biológiai védekezésre alkalmas fák ültetése. Ma már vannak ilyenek. A magyar nemesítők létrehoztak olyan fajtákat, mint például a Bonifác, vagy a Milotai kései, amelyek a kaliforniai fajták keresztezései. Rendkívül sok előnyük van a régi fajtákhoz képest. Ebből csak az egyik a kis méretük. Ezek szinte bármely kertben elférnek, mégis hatalmas termésmennyiséget adnak és könnyen védhetők.

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe