Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Poloskák a paradicsomon

Több, mint 10 éve észlelték az első afrikai vándorpoloskákat hazánk területén. Akkor kizárólag paradicsomon élősködött.

A folyamatosan növekvő hőmérséklet miatt tudott elterjedni egyre nagyobb területen, tehát nem behurcolásról, hanem természetes terjedésről beszélhetünk, így egyértelműen az ember okozta környezetszennyezésnek köszönhetjük.

Azóta más tápnövényeket is keresett (pl. bab, cukkíni, őszibarack, cseresznye), ezért a szaporodása felgyorsult. A paradicsom azonban a fő tápnövénye maradt, így az ellene történő védekezés nélkül hazánkban már nem termeszthető paradicsom.

A sárga petéket lágyszárú növények (főként zöldségek) levélfonákján találhatjuk meg. Szabályos rombusz geometriai elrendezésben teszi le őket, egyszerre akár 100 db-ot.

12 nap után kel ki az első szívogatni képes rovar, amely leginkább valamilyen apró fekete kullancsra hasonlít. Ezek még szorosan együttmaradnak a peték helyén, de már szívogatják a levelet, amelyen vannak. A kártétele nem jelentős. Növekedése során mindig levedli a kitinpácélját és csalóka módon minden fejlődési stádiumban más színű páncélt növeszt. Ettől még ugyanarról a kártevőről van szó.

biológiai védekezés

A biológiai növényvédelem felvette a harcot ezzel a komoly kártevővel. Ígéretes kutatások zajlanak természetes ellenségével kapcsolatban, ez azonban hosszabb folyamat.

Vannak viszont már használható megoldások.

A kézzel történő összeszedés egyik elemét ma sem szabad elhanyagolni, bármilyen kilátástalannak tűnik is, ez pedig a kifejlett egyedek begyűjtése (amennyire lehetséges). Azért fontos, mert ezek a legellenállóbbak, más biológiai módon elpusztíthatatlanok és ezek teszik le az összes petét. Egy példány több százat. Tehát egy ilyen teljesen zöld, nagy, pajzs alakú poloska elpusztításával több száz kisebb, szívogató alaktól tudjuk megmenteni a kertet.

Ne sajnáljuk rá az időt és energiát!!!

Neem fa kivonatok

Az első lehetséges védekezés az azadirachtin hatóanyagú készítmények használata. Ezek olyan természetes permetszerek, amelyek a neem nevezetű trópusi fa kivonatából készülnek. Fontos hangsúlyozni, hogy nem azonosak a szintén ebből a fából készülő neem olajokkal. Utóbbiak ugyanis tisztítatlan keverékek, amelyekben a rovarölő hatóanyag (azadirachtin) mennyisége ismeretlen, ahogy a pontos összetételük is. Mivel azonban kozmetikai célokra használják őket, ezért egyben azt is jelzi, hogy a bennük levő anyagok mennyire NEM veszélyesek az emberre és állatokra. KIZÁRÓLAG azokat a kártevőket (köztük az afrikai vándorpoloskát) pusztítják el, a melyek rovarok és megeszik a természetes azadirachtinnal permetezett leveleket, bogyókat. Itt kell figyelembe venni, hogy az afrikai vándorpoloskának is csak a szívogató stádiumait pusztítja el.

Sem a petéket, sem a kifejlett, peterakó imágókat (teljesen zöld, nagy, pajzs alakú poloska). Ezért utóbbiakból a lehető legtöbbet begyűjtéssel el kell pusztítani, a peték kikelése után pedig meg kell ismételni a permetezést.

Hazánkban Neemazal néven érhető el azadiracthin hatóanyagú bio készítmény a biokiskert.hu webáruházban.

Használatáról az alábbi videót készítettem:

VIDEO

vektorhálók

Harmadik megoldás a takarás. Tulajdonképpen egy szúnyoghálóhoz hasonló anyagot használunk arra, hogy ne tudja letenni petéit a rovar.

Related Posts

Comments (2)

Kovács Péter Pál

Tisztelt Gyöngyvér!
A Neem Azal T/S használati utasításában szerepel egészségügyi várakozási idő. Egyes növényeknél 3-7-14-28 napos időkkel.
Ha nem mérgező az emberre illetve állatokra, miért kell ekkora várakozási időket betartani?
Köszönöm a válaszát!

gyomber.szekely

Kedves PéterPál!

Általában a növszeres cégek nyomására ugyanazokat az előírásokat kell alkalmazni, mint más rovarölő szerekre, ez lehet a háttérben álló ok. Szakmailag alátámasztott okot nem ismerek.
Én két nap után szoktam megenni az így kezelt bármely növényt, mert addig nem jó a szaga.
Maga a NeemAzal a neem fa magjából kivont olajból készül, amelyet kozmetikai célokra használnak világszerte így hazánkban is. A gyártás során semmilyen egyéb anyag nem kerül bele, hanem az összetételét állítják be.
Természetesen, hivatalosan azt kell mondanom, hogy a hatóságok előírása az irányadó, ezért kérem azt betartani.

Üdvözlettel:
Székely Gyöngyvér

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe