Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Az uborka nyári, biológiai védelme

A paradicsom után második helyen áll a hobbikertek „zöldség-ranglistáján” az uborka. Biotermesztése kiskertekben is lehetséges.

Valódi, beállt, biodiverz kertekben sokszor nem is kell külön védekeznünk a károsítói ellen.

Az átállási időszakban, vagy hirtelen megjelenő új kórokozók és kártevők esetén, illetve, ha az időjárási tényezők nagyon kedveznek valamelyiknek, akkor biológiai növényvédelmi készítmények alkalmazhatók.

Legfontosabb azonban a jó fajtaválasztás és helyes agrotechnika.

Nyár közepén már csak őszi termesztésre, vagy üvegházba telepítünk uborkát, mégpedig fürtös típusokat. Érdemes multirezisztens hibrideket választani, de biodinamikus gazdálkodásban, vagy permakultúrás kertekben ezt nem alkalmazzák. Multirezisztens hibridek nálunk a vegyszermentes uborka vetőmag kategóriában találhatók, míg a bio uborka vetőmagok között kizárólag természetes, ellenálló fajták vannak.

kártevők

Júliusban jelenik meg egy új kártevő, ami mára az egyik legnagyobb kárt okozza a szabadföldi uborkában, ez pedig az afrikai vándorpoloska. Eredetileg csak a paradicsomot károsította, de az elmúlt 10 évben fokozatosan „belekóstolt” a többi lehetséges itthoni tápnövénybe, például az uborkába is. Sajnos ízlik neki és szinte minden szabadföldi uborkán megtaláljuk petéit a levélfonákon.

Szívogatásával leginkább a nagyra növő kígyó-, illetve salátauborkákat károsítja.

A védekezés megegyezik a paradicsoméval. Le kell szedni a nagy pajzs alakú, kifejlett egyedekből amennyit csak tudunk, hiszen egyszerre akár 100 petét is letehetnek.

A vektorhálós takarás is megakadályozza a peterakásukat.

A szívogató egyedekre pedig tökéletes megoldás a NeemAzal, természetes növényi kivonat. Július közepétől 2 hetente elegendő permetezni vele. 50 ml kell 10 liter vízhez. Próbáljuk az alsó régiót permetezni, hogy a kinyílt sárga virágokra a lehető legkevesebb jusson.

A Neemazal azért is nagyszerű készítmény az uborka számára, mert a második legnagyobb károsítója a takácsatka, ami ellen 100%-ban hatékony.

Biokertészetben, uborkán a levéltetvek ellen külön nem szoktunk védekezni, illetve ragadozó rovarok telepítésével, bevonzásával oldjuk meg a problémát. Nagyon jó megoldás az is, hogy május elején lóbabot vetünk közel az uborkához, amely „elcsalogatja” a tetveket az uborkáról. Ezeket a későn vetett, tetűmágnes lóbabokat egyszerűen kitépjük és beássuk a talajba, amikor már teljesen tetvesek, de néhányat meg is tarthatunk a katicák számára.

betegségek

Az uborkán három gombabetegség szokott előfordulni a biokertekben. Az egyik a lisztharmat. Nagyon sok erre rezisztens hibrid kapható. Amennyiben fogékony fajtát választunk, akkor a helyes agrotechnika sokat segít, hogy ne jöjjön elő ez a probléma. Futtassuk támrendszerre és ritkítsuk ha szükséges. Öntözésnél pedig figyeljünk arra, hogy ne maradjon pangó víz és pára a növények alatt.

Ha mégis előfordul, akkor olyan lúgos, természetes anyagokkal permetezzünk, mint például a Prosilicon, vagy a Vitisan.

Másik komoly betegség a peronoszpóra, amely szintén a nemesítés egyik fő célpontja. Egyre több normál fajta és hibrid is kapható már amelyek rezisztensek erre a betegségre. Az érzékeny fajtáknál is tudunk védekezni a Polyversum gombaölő gombával.

Az utolsó veszélyes gombabetegség nehezen leküzdhető egy biokertben. Ez a fuzáriumos hervadás. Amint a nevében is benne van, az egész növény hervadását, majd elhalását okozza. A talajvízzel terjed és amikor már megfertőzte a növényt, akkor nem nagyon lehet meggyógyítani. Polyversum gombaölő gombával, vagy réztartalmú bioban engedélyezett szerekkel még elérhetünk javulást, de megsínyli a növény. Ilyen esetekben TrifenderPro gombaölő gombával lassítható, megállítható a terjedés.

Utolsó említésre méltó probléma a vírusoké. Sajnos a mozaikvírusok sokszor támadják az uborkát. Ellenük is a nemesítés a legjobb megoldás. Ma már nagyon sok vírusrezisztens fajta van. Ahol előfordult, ott vetésforgóval és pihentetéssel is védekezzünk!

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe