Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Biokerti szemlélet nyáron

A biokert tulajdonképpen a saját ökoszisztémánk. Aki biokertészkedik, az folyamatosan építi az élőhelyét.

nézzük mivel kell most foglalkoznunk?

A talajjal, mindig a talaj az első, hiszen ez az élet és a biokert alapja is.

Most állítsunk elő élő tápanyagot. mert ha lekéssük, később nem lehet behozni, mert a bontást és tápanyagátalakítást végző mikrobák csak melegben tudnak intenzíven működni.

Mulccsal mindig borítsuk a talajt! Megfogja a vizet, egészséges klímát és életteret biztosít a növényeknek és hasznos élő szervezeteknek. Fontos viszont, hogy a mulcsra mindig szórjunk egy kevés granulált trágyát, mert azon kívül, hogy jobban fejlődnek a növények, meggátoljuk a kórokozók (pl. Penészgombák) elszaporodását.

Ez a nyár nem kímélte a kerteket. Sokan elvesztették a kedvüket a kertészkedéssel kapcsolatban. A biokertészek viszont mindig bizakodóbbak. Minek köszönhető ez?

Egyrészt a gondolkodásmódnak, másrészt a biodiverzitásnak.

Akinek biokertje van, az megtanul „elengedni” és „megalkudni” a természettel. Igen, vannak veszteségek, de egy biokertben mindig terem valami, mindig új élet sarjad. Ha valami nem sikerül akkor valami más biztosan fog.

Ebben segít a biodiverzitás, ami a fajok sokféleségét jelenti minden szinten és formában. Még fajon belül is telepítsünk, vagy vessünk több fajtát, próbáljunk meg olyan komplex biokertet létrehozni, amelyben szinte „minden” van. Vegyes madársövény, ökológiai gyep, gyümölcsök, zöldségek és sok virág. Biztosan lesznek olyanok, amelyeket direkt a mi kertünkbe talált ki a természet. Amivel sokat szenvedünk, azt engedjük el, nem oda való. Tulajdonképpen engedjük szabadjára a természetes kiválasztódást és próbálkozzunk mindig valami újjal, hiszen az éghajlat is változik. Egy biokert kialakítása hosszú, sőt örökké tartó folyamat.

néhány tanács az időjárás viszontagságaihoz

A jégeső ellen egyszerű raschel hálós takarás is sokat tehet. Az özönvíz elvezetésére rejtsünk el néhány kisebb árkot a kertben. Beültethetjük a szélét nagylevelű dísznövénnyel, hogy ne látszódjon. Nem kell nagynak lennie, csak jó helyen és jó irányba. A túl erős UV sugárzás ellen szintén a rascel hálós takarást javaslom, ami egy filléres megoldás, de nem csúnya és nagyon hatékony.

A hőség ellen leginkább öntözéssel védhetjük a növényeket, de soha nem a déli órákban. Figyeljünk a felszáradásra, éjszakára ne legyen pangó pára a növények között, mert megtelepszenek a gombás és baktériumos betegségek.

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe