Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Közeleg a szamóca telepítése

Epres-szamócás cikkeimet azzal kezdem, hogy sajnos nem tudok eleget tenni mindenkinek. A tanult (főként kertészeti egyetemen) kertészek azonnal felhorkannak, ha meghallják, hogy epernek nevezzük ezt a finom, piros gyümölcsöt, hiszen az egyetemen szamócának kell nevezni. Az átlagember szamóca alatt az erdei szamócát érti, melynek latin neve fragaria vesca.

Az eperként említett növény a fragaria ananassa, amely talán a földieper néven legelfogadhatóbb mindkét tábornak. Nekem az a véleményem, hogy ameddig a boltokban, piacokon és főzős műsorokban mindenki epernek hívja ezt a gyümölcsöt, addig a laikusok számára szakmai sznobizmus az konzekvens szamóca elnevezés. Én inkább a hobbikertészeknek írom cikkeimet, ezért maradok az epernél. A hobbikertészek közül elsőre kevesen gondolnák, hogy az eper (szamóca) termesztése a legmelegebb nyári időszakban kezdődik.

Alapvetően kétféle epret termesztünk. A hagyományos, egyszer, tavasz végén-nyár elején termőket és kétszer (folyton) termőket.

A nemesítés az egyszer termő szamócára irányul Európában, ezért ezek általában finomabbak, szebbek és jóval többet teremnek. Az érésük általában koncentrált, ezért gyakran érési sorban ültetik a fajtákat.

A kétszer termők eredetileg Ázsiában voltak népszerűbbek, hiszen ott a klímatikus viszonyok lehetővé teszik az egész éves termesztést. Most már idehaza a hobbikertekben szinte kiszorítják a hagyományos egyszer termőket.

Milyen epret, mikor kell ültetni?

Az egyszer termőket előző évben július és október között. Az ültetés ideje és a palánta fejlettsége több mindent meghatároz, ugyanazon fajtán belül is. Minél korábban és minél fejlettebb palántát ültetünk, annál később, de annál többet fog teremni egy tő. Az egészen későn, ősszel ültetett, gyenge tövek, viszont korán teremnek, bár nem olyan sokat. Aki tehát a koraiságra megy, annak 4 dolgot kell tennie:

Először is nagyon korai fajtát választani, másodszor október elején elültetni, harmadszor, ki kell válogatni a gyenge palántákat, negyedszer pedig takarást kell biztosítania februártól.

A folytontermő fajták tulajdonképpen tavasszal is telepíthetők, mert akkor is ugyanannyi termést hoznak az év folyamán csak más eloszlásban. Náluk a termésmennyiség megoszlik tavasz és ősz között, miközben keveset nyáron is “potyogtatnak”. Teljesen fajtafüggő az arány. A régi, klasszikusok 70%-ot tavasszal, 20%-ot ősszel, 10 %-ot pedig nyár folyamán hoztak. Ma már a modern fajták terméseloszlása kiegyenlítettebb és a nyári termés minősége is jobb.

milyen ágyásba ültessünk?

Az egyszer termő fajtákat a biokertekben hagyományos síkművelésben szokták alacsony szalma mulcs takarással. Itt a mulcs leginkább a gyümölcs védelmére szolgál, hogy az eső, vagy locsolóvíz ne verje fel rá a talajszemcséket és kórokozókat. A tőszám nagyobb, mint a vegyszeres gazdálkodásban, mert a gombabetegségek ellen főként agrotechinkával, a szellőzés fokozásával dolgozunk. Akár 50x50x50-es kötésben is telepíthetjük, de az ikersoros elrendezés kényelmesebb a kezelés szempontjából. Ilyenkor 50-60 cm-es sorközt hagyunk, ahol kényelmesen közlekedhetünk, a sorokba pedig duplán ültetünk oly módon, hogy hosszában 30 cm-re legyenek a tövek, az egymás melletti sorok pedig 20 cm-re.

A talaj takarása geotextillel, vagy fekete fóliával is megoldható, de kevésbé tükrözi a bio szemléletet és jobban befészkelnek alá a csigák.

A bakhátas művelés nagyobb termésintenzitást ad és koraibb termést.

A többször termő fajtákat hobbikertekben inkább intenzív termesztőberendezésekbe érdemes ültetni. Ilyenek a magaságyások, eperpiramisok, epertornyok, különböző figgesztett csövek és vályúk. Hatalmas a kínálat és az internet is számos ötletet ad a barkácsoló kedvűeknek.

A lényeg, hogy ezeket a fajtákat folyamatosan kell szedni, kacsolni, locsolni, tápanyagokkal ellátni. Sokkal több munka, de  a termést szinte egész évben hozza. Arra szonban ne számítsunk, hogy annyi és olyan minőségű epret produkál majd, amiből a háziasszonyok lekvárt főzhetnek…

A talaj előkészítése

Először is vizsgáljuk meg a helyet. Több éve szamócamentes területet keressünk, hogy elkerüljük a gombás betegségeket. Ássunk egy próbagödröt. Ha egy 50x50x50 cm-es lyukban 2, vagy annál több pajort találunk, az már fertőzött terület. Ilyenkor szükség van NEMATOP-os talajfertőtlenítésre.

Nézzünk körbe csigaügyben is. Ha van a kertben csiga okozta kár, akkor az az epren is meg fog jelenni. Tehát csapdázzuk, szedjük, gyérítsük az állományt!

Ha megtisztítottuk a területet, akkor jöhet a tápanyag. Saját komposztot keverjünk komposztált trágyával és terítsük ki a felszínre. Homokos talaj esetében Alginitet, kötött-agyagos talajokon pedig homokot is terítsünk el rajta, majd ássuk be. Az így előkészített talajba ültessük a töveket, végül takarjuk száraz, tiszta szalmával.

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe