Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Ökológiai ágyások kialakítása

Most, hogy a hobbikerti zöldségtermesztés reneszánszát éli, a világhálón szinte minden létező termesztési “ágyásforma” elérhető. Néhánynak jó a marketingje, ezért többekhez eljut és sokan vannak, akik elhiszik egy-egy típus mindenhatóságát.

Természetesen itt is, szinte minden típusnak van létjogosultsága és ahogy mondják: ” ahány ház, annyi szokás”. Persze a megszokás nem mindig a legjobb megoldás, ezért érdemes körülnézni, hogy a mi kertünknek és igényeinknek melyik felelhet meg a legjobban.

Lassan egész iparág kezd kibontakozni a magaságyásokkal kapcsolatban, a mélymulcsnak pedig saját magyar szakirodalma van. A definíciók azonban nem világosak ebben a szegmensben.

mitől ökológiai egy ágyás?

Alapvetően az ágyás “önfenntartó képességével” van összefüggésben ez a fogalom. Ide tartoznak az ősi délkelet-ázsiai és a kezdeti nyugat-európai bio dombágyások, a rétegzett mélymulcsok, mélymulcsok, a süllyesztett mulcságyások, valamint a magasított ökológiai ágyások.

A lényeg, hogy a talajban lezajló természetes folyamatokat gyorsítjuk fel. Ehhez fel kell szaporítani a mikrobákat, amelyhez etetni kell őket szerves anyagokkal, itatni és takarni a naptól mulccsal. A hatékonyabb működéshez pedig érdemes elszaporítani olyan mikrobákat, amelyek a lehető legtöbb tápanyagot állítják elő a növények számára.

Az tekinthető ökológiai ágyásnak, amelynek van egy “szerves anyag magja”, amelyben különböző növényi hulladékok biztosítanak tápanyagot (főként cellulóz) a talajt építő-működtető mikrobáknak. Amelyhez állati trágyát adnak és mulccsal takarják a felszínét. Az, hogy bevisznek-e plusz, hatékonyabb baktériumokat (oltás) már csak hab a tortán.

Ebből már érthető, hogy egy egyszerű trágyával kevert mulccsal töltött gödör, amelybe mondjuk cukkinit ültetünk sokkal természetesebb és hatékonyabb ágyás, mint egy trendi magaságyás, amely lehet hogy dekoratív, de egyszerűen csak feltöltötték vásárolt zsákos földdel. Sajnos a divatos magaságyások zöme nagyra nőtt “virágcserép”, pedig lehetne profi ökológiai ágyás is…

milyen előnyei vannak?

Az ökológiai ágyások tulajdonképpen a tökéletes fenntartható termelési formák. Felhasználjuk bennük a szerves hulladékainkat, melyekből olyan élelmiszereket termelünk, amelyeket elfogyasztunk. Ha ezt bio módon tesszük és foglalkozunk a hasznos élőlényekkel is, akkor a bolygó ökoszisztémáját is védjük vele, hiszen a jelenleg zajló hatodik kihalásban mi is tudunk tenni valamit az élőlények védelmében, a saját kertünkben.

Mire van szükségünk hozzá?

Elsődlegesen szerves hulladékokra, mintha komposztálnánk, hiszen tulajdonképpen ez is egy lassú komposztálás, amelyben a növényeink is részt vesznek. .

Minden alkalmas rá, ami nem akadályozza a mikrobák működését (pl fenyőtűk, tujalevelek, citrusfélék), vagy a növények csírázását (pl. diólevél). Legjobbak azok, amelyek a kertből, vagy a konyhánkból származnak, azaz valódi körforgást jelentenek

Másodlagosan szerves trágyára. Szinte bármilyenre és nem kell sok. Egy ökológiai ágyásban áttételesen is táplálják a növényeket, ugyanis először azokat a baktériumokat “etetjük” velük, amelyek a bontást végzik.

Harmadrészt pedig mulcsalapanyagra. Mindig takarjuk a talajfelszínt!

Amit mi tudunk adni hozzá, az a szakértelem, melyet megtalál szakmai cikkeinkben. Az élő, mikrobiális oltóanyagok, melyekkel jobbá teheti a baktériumflóra összetételét (pl,: AlgilBio, Natur Terra). Kész, komposztált bio trágyáinkat (pl.: Orgevit).

Ha pedig szeretné megépítettni velünk professzionális magasított ökológiai dombágyását, akkor keressen minket az ugyfelszolgalat@biokiskert.hu email címünkön árajánlatért!

Amikor pedig kész az ágyás, keresse webáruházunkat egyedülálló biodinamikus vetőmagkínálatunkért. Több.mint 500 féle valódi bio zöldségvetőmag, különleges, ellenálló, biotermesztésre való fajtákkal!!!

MINŐSÍTETT BIO VETŐMAGJAINK

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe