Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Takácsatka és lisztharmat uborkán

Ez a két probléma tüneteiben könnyen összekeverhető, és mivel a biológiai védekezés teljesen különböző, ezért most segítünk ebben.

takácsatka

A takácsatka fajok, bár nagyon sok növényen károsítanak, az egyik kedvencük az uborka, a másik pedig a szőlő. Ezek a kártevők száraz, meleg időszakban érzik igazán jól magukat és mivel hatalmas populációkat hoznak létre, ezért az olyan nagy levélfelületű növények, mint a szőlő és az uborka az elsődleges célpontjaik. 

Legnagyobb kárt a szívogatásuk során megsértett levélfelszín fokozott práolgása okozza, amiért csökken a termés, majd elszáradnak a levelek.

 

Az uborkánál meg kell különböztetnünk szabadföldi és fóliás termesztést. Szabadföldön egyetlen megoldásunk van, a már említett növényi kivonat, a NeemAzal. Fóliában, ahol jóval hosszabb a termési időszak, érdemes egy ragadozóatkát telepítenünk, amely azonban csak egy szezont ér meg és jóval drágább, a szőlőn használhatónál. Amennyiben nem ezt az utat választjuk, akkor egy kéthetenkénti permetezéssel a Naturalis rovarölő gomba is megoldást jelenthet. Ehhez azonban szükség van egy normális páratartalomra, ami szabadföldön, légköri aszályban, hőségriadóban, biztosan nincs meg. Itt is végső megoldás a NeemAzal.

lisztharmat

Ez egy levélfelületen élő kórokozó gomba, amely a szőlőn és az uborkán is megtalálható. Az uborkák között vannak erre ellenálló fajták, hibridek. Biogazdálkodásban ezeknek kiemelt jelentőségük van.

Maga a betegség nem túl komoly, egyszerűen a levélfelület takarása miatt gyengülő fotoszintézis okozza a gondot. A növény érzékenységétől és az olyan abiotikus tényezőktől, mint a túlzott árnyék, vagy pára függ a károsítás foka.

A védekezés is elsősorban agrotechnikai, azaz a napfényt és szellőzést jobban biztosítjuk a növénynek. Ahol azonban makacs fertőzést tapasztalunk, illetve tudjuk hogy érzékeny a növény, ott virágzásban megelőzően is védekezhetünk, mielőtt még meglátjuk a betegséget. A virágot támadva ugyanis akadályozza a termékenyülést, a fiatal bogyókat pedig nem hagyja kifejlődni.

Régi, elavult védekezési módszer az elemi kén készítmények permetezése. Ennek az a legnagyobb baja, hogy minden más biológiai védekezést megakadályoz. Atkaölő mellékhatása miatt elpusztítja a ragadozóatkákat, azokat is amelyek természetes módon vannak jelen kertünk ökoszisztémájában. Általános gombaölő hatása miatt pedig ellehetetleníti a védekezést a gombaölő- és rovarölő gombákkal is.

Sokkal modernebb a narancsolajos permetezés Wetcittel, makacs esetekben azonban nem elég hatékony. Tökéletes megoldás a Vitisan, de legprofibb, egy új készítmény a Prosilicon használata. Ez egy természetes szilikát ásvány, amely lúgos formában kerül kijuttatásra. Utóbbi elpusztítja a lisztharmatot, előbbi pedig a bőrszövetbe beépülve megakadályozza a bogyórepedést a szőlőn.

megkülönböztetésük

A fehéres, sápadt levelek, amelyeket szívogatásukkal okoznak, szabad szemmel laikusnak teljesen összekeverhetők a mindkét fajt megbetegítő lisztharmattal. Tökéletesen mikroszkóppal, vagy erős nagyítóval lehetséges az elkülönítés, mert a takácsatkák felismerhetők mozgásukról és az általuk termelt fehér szövedékről.

Eszközök nélkül a levélfelület ledörzsölése mutatja meg a különbséget.

A lisztharmat letörölhető és alatta feltűnik a levél zöld felülete, míg a takácstkák által szívogatott levélfelszín károsodott, ezért dörzsölés után is ugyanolyan marad.

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe