Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Relatív kalciumhiány

Egyre több helyen láthatók a kalciumhiány csúnya tünetei a kiskertekben. Főként a paradicsomon, paprikán, cukkínin és almán. Mi ez és hogyan lehet elkerülni, megszüntetni?

Mik a tünetek?

Minden tünet arra vezethető vissza, hogy a felszíni sejtekben levő kalcium mennyisége csökken, ezáltal gyengül a bőrszövet, ami átjárhatóvá válik a kórokozók számára.

A paradicsomnál és cukkíninél “csúcsrothadás” néven ismert.

Ilyenkor nem válik le normálisan a virágmaradvány és kialakul egy átjárható rész, amelyet befertőznek a növény felületén levő (egyébként betegséget normálisan nem okozó) gombák és baktériumok. Tulajdonképpen olyan, mintha egy újszülöttön nem szárad le a köldökcsonk. Ideig-óráig ez olyan egyszerű módszerrel is megakadályozható, mint hogy időben lepöcköljük a pici termésről a virágmaradványt. Cukkininél rothadás nélkül is előfordul:

A paprikánál nem csak a bogyó csúcsán fordulnak elő az elhalásos foltok. Sokszor összetéveszthető az erős UV sugárzás okozta égéssel, de akár keveredhet is vele.

Almánál, a vékonyabb héjú fajtáknál (pl. Golden, Jonathán fajták) okozhat gondot, amelynek a tünetei, apró, barnuló pöttyök a gyümölcs felületén. Ezek a tárolás folyamán elmélyülnek és elkezdenek rohadni.

A kalciumhiány okai

Hazánk talajai mindenhol tartalmaznak elég kalciumot, hiszen az ősi Pannon tenger borította a Kárpát medence területét, így a kalciumban gazdag üledékből jutott szinte mindenhová.

A növényeinken látható tünetek egy relatív hiány miatt keletkeznek, melynek okai két dologban keresendők.

Az egyik a talajkezelésünk. Megszoktuk, hogy mindent kezelni akarunk… venni, szerezni, felhasználni valamit amivel még jobb, több és szebb termést akarunk elérni. A természet azonban egyensúlyra törekszik, amelyhez minden alkalmazkodik egy ökoszisztémában. Ha mi ebbe beleszólunk nagy adag különböző összetételű tápanyaggal, akkor felboríthatjuk a talaj és ezen keresztül a növény egészséges egyensúlyát. Minden plusz, speciális összetételű trágya, bárhogy is nevezzük (tápoldat, műtrágya, lombtrágya növényvitamin, stb.) megváltoztatja a talaj összetételét, felborítja az egyensúlyát. Léteznek bio-ban használható, természetes anyagokból készített plusz tápanyagok is (nálunk is kapható néhány), ezek azonban nem arra valók, hogy gondolkodás nélkül szórjuk mindenre, mindig és mindenhol!!! Kizárólag okszerűen, körültekintéssel használjuk és tényleg speciális esetekben! A talaj-növény kapcsolatot egy ún. Liebig hordóval szokták szemléltetni. Ez beszédesen bemutatja, hogy mi történik, amikor az egyik tápanyag mennyiségét jelentősen megnöveljük… más lesz a szűk keresztmetszet és a növény nem lesz képes más tápanyagokat (jelen esetben kálciumot) felvenni, akkor sem ha amúgy ott van a talajban.

Másik ok a klímaváltozás és azon belül is a hőség és a légköri aszály.

A növény gyorsítja a vízforgalmát és a hősokk miatt “párásít”. Eközben a kalcium forgalma gátolt. 

Megoldás

A valódi, fenntartható, bio megoldás a talaj folyamatos (egy életen keresztül tartó) javítása, amely egyre magasabb, egyensúlyi tápanyagszintet alakít ki. Ehhez azonban kapcsolódik a növények szelekciója, azaz a növényfajta tápanyagigényét is összehangoljuk a biokert tápanyagszolgáltató képességével. Nem cél, hogy a legintenzívebb “bőtermő” fajták extra igényeit kívülről behozott nagy mennyiségű tápanyaggal próbáljuk kielégíteni!!! Ha bio minősítésű spéci anyagokkal tesszük ezt, akkor is egy mesterséges irányba visszük el a tápanyagellátást és felborítjuk a biokerti ökoszisztéma egyensúlyát. Ilyenkor lépnek fel egy beállt biokertben a hiánybetegségek.

Az egészséges talajegyensúlyt élő tápanyag előállításával és kijuttatásával lehet elérni, hosszú éveken keresztül. Ehhez Orgevit trágyánkat és Natur Terra, vagy Algilbio bakteriális oltóanyagunkat javaslom.

A nem bio, de “tűzoltó megoldás” a már hiánytüneteket produkáló, vagy ahhoz közel álló növények kezelése. Természetesen erre is vannak bio módszerek és profi készítmények, de hosszútávú megoldást nem adnak.

Házilagos megoldás a tejes permetezés, vagy Ca pezsgőtablettás oldat ugyanilyen használata. Az időleges párásítás, árnyékolás.

Profi megoldás az Aminocal. Ez olyan aminosavas, szerves komplexben tartalmazza a kalciumot, amelyet a növény a levélfelületen keresztül azonnal fel tud venni. A problémát tökéletesen megszünteti bármely esetben. “Elsősegélynyújtásra” érdemes tartani, ha valaki nem permakultúrás, vagy biodinamikus gazdálkodást folytat.

 

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe