Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Takácsatka és lisztharmat szőlőn

Ez a két probléma tüneteiben könnyen összekeverhető, és mivel a biológiai védekezés teljesen különböző, ezért most segítünk ebben.

takácsatka

A takácsatka fajok, bár nagyon sok növényen károsítanak, az egyik kedvencük az uborka, a másik pedig a szőlő. Ezek a kártevők száraz, meleg időszakban érzik igazán jól magukat és mivel hatalmas populációkat hoznak létre, ezért az olyan nagy levélfelületű növények, mint a szőlő és az uborka az elsődleges célpontjaik.

Legnagyobb kárt a szívogatásuk során megsértett levélfelszín fokozott práolgása okozza, amiért csökken a termés, majd elszáradnak a levelek.

A szőlőn tulajdonképpen meg is szüntethető ez a probléma, létezik ugyanis egy (nálunk minden télen kapható) ragadozó atka, amely feltelepítése után elszaporodik a szőlőn és hacsak nem permetezzük le szintetikus, totális rovarölőkkel, vagy kénnel, akkor örökre ott is maradnak.

Amennyiben nincs feltelepítve ez a hasznos rovar, akkor NeemAzal természetes bio készítmény tökéletesen hatásos ellenük.

lisztharmat

Ez egy levélfelületen élő kórokozó gomba, amely a szőlőn és az uborkán is megtalálható. Szőlőben vannak erre ellenálló fajták. Biogazdálkodásban ezeknek kiemelt jelentőségük van.

Maga a betegség nem túl komoly, egyszerűen a levélfelület takarása miatt gyengülő fotoszintézis okozza a gondot. A növény érzékenységétől és az olyan abiotikus tényezőktől, mint a túlzott árnyék, vagy pára függ a károsítás foka.

A védekezés is elsősorban agrotechnikai, azaz a napfényt és szellőzést jobban biztosítjuk a növénynek. Ahol azonban makacs fertőzést tapasztalunk, illetve tudjuk hogy érzékeny a növény, ott virágzásban megelőzően is védekezhetünk, mielőtt még meglátjuk a betegséget. A virágot támadva ugyanis akadályozza a termékenyülést, a fiatal bogyókat pedig nem hagyja kifejlődni.

Ilyenkor szőlőben indikátornövényt, érzékeny (nem rezisztens) rózsát alkalmazunk az előrejelzésre.

Régi, elavult védekezési módszer az elemi kén készítmények permetezése. Ennek az a legnagyobb baja, hogy minden más biológiai védekezést megakadályoz. Atkaölő mellékhatása miatt elpusztítja a ragadozóatkákat, azokat is amelyek természetes módon vannak jelen kertünk ökoszisztémájában. Általános gombaölő hatása miatt pedig ellehetetleníti a védekezést a gombaölő- és rovarölő gombákkal is.

Sokkal modernebb a narancsolajos permetezés Wetcittel, makacs esetekben azonban nem elég hatékony. Tökéletes megoldás a Vitisan, de legprofibb, egy új készítmény a Prosilicon használata. Ez egy természetes szilikát ásvány, amely lúgos formában kerül kijuttatásra. Utóbbi elpusztítja a lisztharmatot, előbbi pedig a bőrszövetbe beépülve megakadályozza a bogyórepedést a szőlőn.

megkülönböztetésük

A fehéres, sápadt levelek, amelyeket szívogatásukkal okoznak, szabad szemmel laikusnak teljesen összekeverhetők a lisztharmattal. Tökéletesen mikroszkóppal, vagy erős nagyítóval lehetséges az elkülönítés, mert a takácsatkák felismerhetők mozgásukról és az általuk termelt fehér szövedékről.

Eszközök nélkül a levélfelület ledörzsölése mutatja meg a különbséget.

A lisztharmat letörölhető és alatta feltűnik a levél zöld felülete, míg a takácstkák által szívogatott levélfelszín károsodott, ezért dörzsölés után is ugyanolyan marad.

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe