Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Földieperágyások nyári kezelése

Alapvetően két különböző földieper típusról beszélünk. Az egyszer termő és a többször termő változatról. Mindkettőnek mások az igényei és a viselkedésük.

Klasszikus, földieper ágyások nyáron

Európában az egyszer -nyár elején- termő fajták tekinthetők klasszikusnak. Miután leteremtek a tövek, elkezdenek indákat növeszteni, a régi tövek pedig elfáradnak és gyakran különböző gombabetegségek tüneteit mutatják.

Biokertekben általában 3 évig marad egy helyben az egyszer termő földieper. Nagyüzemi biogazdaságokban maximum 2 év a termesztési időszak, de néhol már egy évre csökkent.

A júniusban letermett töveket ilyenkor meg kell tisztítani. Amennyiben nem termeltetünk vele kacsokat új palántáknak, akkor minden levelet szedjünk le, ami nem tökéletes, tépjük le a kacsokat és öntözzük be Trifender gombaölő gombával, majd egy menetben mulcsozzuk. A mulcs tetjére szórjunk jó minőségű, általános kertészeti bio trágyát, amely az öntözővízzel majd lassan bemosódik (Nálunk ilyen a DCM zöldség-gyümölcs).

A kacsok termelését nagy adag, nitrogénben dús bio trágyával tudjuk elősegíteni. A telepítéshez azonnal, friss kacsot is használhatunk, de saját felhasználásra jobb a helyben kinevelt palánta, melynél kitermelés előtt kicsivel már elvágjuk az összekötő kacsot.

Augusztusban legjobb a telepítés. Ha utána meg akarjuk tartani az anyatöveket, akkor tisztítás után egy alapos Polyversumos permetezést is javasolok. Itt külön már ne trágyázzunk!

Ugyanazt a fajtát nem érdemes kétszer egymás után visszafogni, inkább vegyünk új palántákat, megbízható forrásból, mert a tőbetegségek nagyon feldúsulnak, a fajták pedig elkezdenek leromlani.
Biokertekbe legjobbak a biogazdaságban szelektált fajták és típusok (pl. Elsanta2).

folytontermő földieprek nyáron

Ezek a fajták tulajdonképpen többször termők és igazán Délkelet-Ázsiában népszerűek, hiszen ott valóban egész évben teremnek, nincs szükségük hideg periódusra (jarovizáció).

Néhány éve már hazánkban is egyre többen termesztik. Ezek a fajták elsősorban friss fogyasztásra valók, nem ebből tesszük el az eperdzsemet és nem ebből pakoljuk tele a fagyasztót télire. A gyümölcs minősége elmarad az európai fajtáktól.

Mindezek ellenére rohamosan terjed a hobbikerti termesztésük, mert különösen alkalmasak kis helyen, intenzív termesztésre. A balkonkertek, minikertek szuper gyümölcsei a folytontermő földieprek. Szinte bármilyen speciális termesztőberendezésben kitűnően növekednek. Balkonládában, eperpiramisban, magaságyásokban, zsákokban, földdel töltött csövekben. Négy fontos dolog szükséges az ápolásukhoz: Sok víz, sok káliumban dús bio trágya (pl.: DCM bogyós gyümölcs), folyamatos kacsolás és időszakonkénti beöntözés gombaölő gombával (Trifender Pro)

Ezeknek a fajtáknak bármely időpont megfelel a telepítéséhez.

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe