Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Spanyol csigák pusztítása

Az őshonos meztelencsigák is képesek hatalmas pusztításra a veteményesben, de egy új, invazív faj, a spanyol csupasz csiga szinte megoldhatatlan problémát jelent a kertekben, kertészetekben és már a szántóföldeken is.

Mit kell tudni a spanyol csigákról?

A spanyol csupasz csiga Portugália területéről indult el “világhódító” útjára. Nagyon durva inváziós fajról van szó, amely bekerült az európai TOP100-ba, olyan rovarkártevőkkel egy csapatba, mint az afrikai vándorpoloska, vagy a dió burokfúró légy.

Gesztenyebarna, világosbarna, téglavörös, narancssárga, szürke és fekete változata létezik, oldalán gyakran sötét oldalsáv húzódik. Talpa fehéres, nyálkája színtelen.

Hazánkban 1985-ben észlelték először a Dunántúlon, ahol mára teljesen átvette a hazai fajok helyét és egyes területeken szinte lehetetlenné teszi a kiskerti növénytermesztést.

Mindenevő, olyannyira, hogy kannibál is. Elfogyasztja a saját fajtársait és az összes többi, őshonos csigát is. Legtöbbször a kutya, vagy macskatányérban találhatjuk meg a nyomukat.

Rejtőzködő életmódú állatok, amelyek mindig vizes, nedves helyekhez kötődnek. Ez az oka, hogy forró, aszályos időben visszahúzódnak, kisebb a kártétel, főként a homoktalajokon.

Általában patakpartokon, mocsaras részeken szaporodnak fel igazán, onnan rajzanak ki.

A spanyol csigák egy, vagy két nemzedéket nevelnek egy évben. A mi éghajlatunkon ezek összefolynak a hosszú tojásrakási időszak és az időjárás hektikussága miatt. A legtöbb petét nyár végén, ősszel rakják, tereptárgyak, vagy mulcs alá, vagy akár üregeket vájnak a talaj felső rétegébe. A fehér, meszes burokban levő nagyméretű petékből, közvetlenül fejlődnek ki a csigák.

kártétele

Sajnos akinél felbukkan a kertben, az gyorsan megtanulja a nevét. Mindent megeszik. A kertben eleinte klasszikus amorf csigarágások vannak a leveleken, a frissen kikelő növénykék pedig egyszerűen eltűnnek. A kiültetett palántákra is ez a sors várhat, de még a föld alatti részeket is megrágják erős reszelő nyelvükkel.

Sokfelé látható csiganyálka nyom. Utána feltűnnek a kutya és macskatálban, ahol többé nem lesz maradék,végül pedig armageddon a kertben… szinte nem marad növény és bokáig járunk az undorító sárgásbarna 8-10 cm-es csigákban az esők után.

Májustól, egészen a fagyokig pusztít.

Minden fedett talajfelszínen ott vannak az egyszerű cserepektől, a geotextilen keresztül a mélymulcsig. Utóbbit legtöbben ezért hagyják abba.

védekezés

A szokásos csapdázásos módszerek csak a megjelenésük évében hatékonyak, utána egyre kevésbé. A fejlámpás éjszakai összeszedés adhat még egy-két év haladékot, ha elég szorgalmasak vagyunk.

Utána következnek a mérgek, amelyet biokertész sose alkalmazna. Ilyenkor általában el kell pusztulnia egy óvatlan háziállatnak, ahhoz, hogy az egyszerű hobbikertész is rájöjjön, hogy milyen veszélyes mérget adtak a kezébe a hagyományos, vegyszeres gazdaboltokban.

Sokan ennél a fázisnál feladják a kertészkedést, de a kertet akkor is megállíthatatlanul ellepik ezek a kártevők.

A kilátástalanság oka, az hogy gyorsabban szaporodnak, mint ahogyan irtani tudjuk őket és egész vidékeket lepnek el, amelynél egy-egy kis ingatlan megvédése utópisztikus cél.

Két igazán hatékony, hosszútávon fenntartható módszer létezik. Egyik az Indiai futókacsa, amely megeszi, a másik egy szelektív hasznos fonalféreg faj, amely a Nemsalug élő készítmény.

Az Indiai futókacsa nagyon jó megoldás faluhelyen, de minél nagyobb a környék fertőzöttsége, annál több kacsára van szükség egy kertben is. Gyakran előfordul, hogy annyi hatalmas csiga van, hogy a kacsa megfullad tőle.

A Nemaslugban található hasznos fonalféreg a meztelencsigák szelektív parazitája. Semmi másban nem él meg, ők viszont átadják egymásnak, mint egy fertőzést. Nagy pusztítást végez közöttük. hosszabb időre azonban úgy tudja visszaszorítani az áradatot, hogy nagyobb területen, mozaikosan, csapdázva alkalmazzuk. Ehhez közösségi összefogásra van szükség. Létezik erre olcsóbb, nagy kiszerelésű Nemaslug is. Már több hazai település elvégezte a csigairtást ezzel a módszerrel és hosszú évekre ismét megszabadultak a spanyol csigáktól.

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Related Posts

Szóljon hozzá!

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe