Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Fűszerspirál minden biokertbe

a fűszerspirál a biokert motorja

Kertünkben a hasznos élőlények általában koncentráltan olyan részeken élnek, ahol van víz és meleg. Az ilyen helyekre gyakran visszatérnek inni, melegedni és megbújni.

A fűszerspirál mindig valamilyen kőből épül, az ugyanis nagyon gyorsan felmelegszik a napon. A meleg kőfalak vonzzák a hidegvérű állatokat. A gyíkokat és ragadozó rovarokat mi is megtalálhatjuk bármelyik déli fekvésű támfalon.

A fűszerspirál alján, pedig valamilyen vizes élőhelyet alakítunk ki. Ez lehet egy szép kis madáritató, de akár egy komplett kerti tó is. Ezekből iszik majd a kert összes hasznos állata, a szitakötőtől, a békákon át egészen a sünökig. Az általa létrehozott klíma, pedig lehetővé teszi olyan vízigényes növények beültetését is, mint például a vizitorma.

építése

A fűszerspirál tulajdonképpen a legkisebb, komplex permakultúrás kert, ahol fontos -többek között- a tájolás, a talajrétegzettség és a növények elhelyezkedése. Legfontosabb azonban a pontos geometriai forma, a spirál. A természetben a spirális elrendezés nagyon gyakori. Gondoljunk például a csigaházakra, virágformákra, stb. Ez egy dinamikus elrendeződés, amely valóban mintegy motorként funkcionál. Ide érthetjük  a víz és az erózió folytán a talaj állandó mozgását, de a nap helyzetének változása miatt a felmelegedést és árnyékolást is.

Kialakítását egy kör megrajzolásával kezdjük. A méret bármekkora lehet, de a másfél méteres átmérőnél kisebbet nem érdemes. Franciaországban akár 10 méter átmérőjűeket is építenek, közkertekben.

A körbe kezdjük el spirális alakban lerakni a köveket, úgy, hogy a vége pontosan délfelé nézzen. Figyeljünk, hogy maga a csigavonal, mindig egyforma szélességű maradjon! Amikor már a második, harmadik sort rakjuk (kötésben), akkor óvatosan töltsük ki talajjal. Igyekezzünk a lehető legszorosabban és stabilabban összerakni a falat, belenyomkodva a földet. Ha túlságosan nagy lyukak maradnak, akkor szerezzünk agyagot, vagy habarcsot és erősítsük meg azzal.

A talajt úgy rétegezzük, hogy alulra, jó minőségű, tápanyagban gazdag kerti talaj kerüljön, a felső egyharmadban már homokkal keverjük, a legfelső sávban pedig homokot, vagy sóderrel kevert homokot tegyünk. A spirálba, egyenlő távolságokra tegyünk keresztbe kőből egy-egy gátat, ami megakadályozza a talaj és víz lefolyását.

Végül pedig alakítsunk ki valamilyen vizes élőhelyet a spirál aljában. Erre megfelel egy szép tál is.

betelepítése

A fűszerspirál növényeinek helye ugyanolyan szigorúan meghatározott, mint az alakja. A legfelső szintre fásodó szárú félsivatagi cserjék kerülnek. Például rozmaring, levedula, vagy curryfű. A következő szakaszba a nálunk honos, viaszos levelű, szárazságtűrő, aromás fűszernövények kerülnek. Ide tartozik, a kakukkfű, az izsóp, vagy a zsálya. A középső szakasz növényei a már több vizet és tápanyagot kívánó évelők. Például a lestyán, a tárkony, borsikafű, citromfű, oregano, majoranna. Az alsó régióba kerülnek a metélőhagymák, menták, legvégül pedig a vizitorma. Mindezeket folyamatosan év közben kell telepíteni, hiszen mindegyik máskor kapható. Nálunk például a cserepes növények között érdemes keresni az aktuális kínálatot.

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe