Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Érleld be a bio paradicsomod!

Sokan elkeseredtek idén, hogy a májusban ültetett, óvott, védett és szeretgetett paradicsomaik nem akarnak beérni. Itt az ősz és tele a paradicsom zöld terméssel. Mit lehetne tenni?

A lassú érés oka

A paradicsom, mint minden csucsorféle, olyan helyről származik, ahol nem találkozott faggyal, sokkal melegebb van és több a napsütéses órák száma. Az okok itt keresendők. A paradicsom összes fontos élettani eseménye a hőösszegtől függ. Már maga a palántanevelés gyorsasága a nevelő helyiség hőmérsékletétől függ. Minél melegebb, annál gyorsabb. Kiültetni csak a fagyok biztos elmúltával lehet és idén ez későn következett be. Utána a virágzás szintén hőösszegg függő. Megfelelő mennyiségű energia kell a növénynek, ahhoz hogy virágot hozzon és bármennyire korai fajtát ültetünk, ha hideget és kevés napfényt kap, akkor ez az idő is kitolódik. Természetesen a hosszú tenyészidjűekre is igaz ez, és a legtöbbet termő fajták ebbe a kategóriába tartoznak. A néhány hőségriadós időszak miatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez egy rendkívül meleg év, volt, de a hosszú, hideg tavaszt nehezen hozzák be a paradicsomok. Másik probléma, hogy az érést elősgítő káliumból általában nincs elegendő a talajban, igazán bőtermő bogyósok számára.

természetes érésgyorsítás

Sokan teszik fel a kérdést, hogy hogyan lehetne mégis kissé felgyorsítani az őszi paradicsomok érését?

Először is adjunk nekik több fényt! Ritkítsuk meg kissé a leveleket. Ha lehet kezdjük alulról, hogy megelőzzük a betegségeket, de a terméseket árnyékoló levelekből is szedjünk le és távolítsuk el azokat a kacsokat, amelyek már csak elveszik az energiát de termést nem fognak beérlelni már.

Másodsorban adjunk neki megfelelő táplálékot! Ilyenkor már káliumban dús trágyát adjunk, ilyen például a DCM bio bogyós gyümölcs trágya.

Harmadsorban pedig, ha a növény leromlását észleljük, akkor időben szedjük le a még zöld, vagy éppen csak érni kezdő terméseket és tegyük ki az ablakba. A paradicsom képes ugyanis utóérésre.

őszi biológiai növényvédelem a paradicsomnak

A hűvösebb idő legyengíti a növényt, a sok csapadék pedig felgyorsítja a legveszélyesebb paradicsombetegség a fitoftóra, vagy paradicsomvész terjedését. Ilyenkor már képes pár nap alatt elvinni. Ne hagyjuk! Vessünk be bármit ami otthon van, de a valóban hatékony megoldás a Polyversum, főként ha még nem beteg a növény. Aki a nyár folyamán többször is kezelte ezzel az élő, gombaölő gombával a növényeit, annál jóval hosszabb ideig bírják.

A gyapottok bagolylepke ilyenkor képes igazán nagy kárt okozni. Kevés annál idegesítőbb dolog van, mint amikor a végre érni kezdő paradicsomból ránk mosolyog egy gusztustalan, zöld hernyó. Ezt pedig egy rejtőzködő életmódú lepkefaj kártétele okozza. Ellenük tökéletesen lehet védekezni petefürkészeinkkel, ezket azonban nyár végén már nem nagyon kapni, ezért inkább a DIPEL bakteriális készítményt javaslom szeptemberben. Először augusztus végén-szeptember legelején, majd rá két héttel permetezzünk.

Harmadik őszi probléma a bogyórepedés, amelyről a nyári viharok kapcsán már volt szó. Ilyenkor különösen jó szolgálatot tesz még egy Prosiliconos kezelés, amely megóvja paradicsomainkat attól, hogy kirepedjenek és az ott befetőző baktériumoktól megrohadjanak.

a késői paradicsomok különleges anyagai

Rendkívül érdekes, hogy a tudományos kutatások szerint a paradicsomban levő anyagok az ember számára gyógyhatásúk, vagy nevezzük inkább egészségmegőrzőnek.

Sokak számára meglepő lehet, de a hazánk minden házi kertjében megtalálható paradicsom tartalmazza talán  a világon legnagyobb mennyiségben és legjobb összetételben ezeket az anyagokat. A környezet és a fajta természetesen befolyásolja ezt, de elmondható, hogy kevés olyan jó dolgot tehetünk az egészségünknek, mint hogy frissen szedett saját paradicsomot fogyasztunk.

Leginkább a különböző antioxidánsokat ismerik az emberek, közülük is legjobban a C-vitamint. Erről nem is mesélnék sokat, csak megemlítem, hogy magyar egyetemi kutatások szerint kíméletes feldolgozás során (80 C alatti hőmérséklet) a paradicsom antioxidánsai deaktiválódnak a legkevésbé a homoktövis után, ami azt jelenti, hogy ezek készítményei meglepően sok ilyen anyagot tartalmaznak!

Másik csodálatos anyag a likopin. Ez adja a paradicsom gyönyörű színét. Nevezhetjük rák elleni csodaszernek is. Fantasztikus dolgokra képes és hőkezelés után is megmarad, tehát érdemes eltenni télire bármilyen formában (lé, sűrítmény, lecsó, stb.) Nagyon érdekes, hogy 16-21 C a képződésének hőoptimuma, ami azt jelenti, hogy a nyáriakban hőség idején kevesebb van. Legjobb a szeptemberi paradicsom ilyen célra.

Harmadik vegyület típus, amelyről a kutatások egyre újabb betegségekre gyakorolt pozitív hatást bizonyítanak, a polifenolok. Ezek nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a paradicsomban. Rendkívül érdekes, hogy a bioparadicsom többszörösét tartalmazza, mint a többi. Legújabb kutatásokból kiderült, hogy ennek az az oka, hogy a növény stressz hatására termeli. Mivel az ökológiai termesztésben nem törekszünk minden kártevő, kórokozó és negatív környezeti tényező teljes kiküszöbölésére és inkább a növény immunrendszerét erősítjük, így a küzdelemhez ezt az anyagot használja-termeli. Főként a tájfajták alkalmasak ilyen célú termesztésre.

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe