Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

A monília rezisztens Feketicsi Meggy

Minden magyar kertbe kellene ültetni egy Feketicsi meggyet!

Ez a fantasztikus fajta jó úton halad arra, hogy igazi hungarikum legyen. Ennek több oka is van.

Az első, a fantasztikus beltartalmi értékei. Második a rendkívüli ellenállóképessége. Harmadik a kiváló íze. Negyedik pedig a szépsége.

származása

Szerbia és Horvátország magyarlakta részein honos, tulajdonképpen a nevét Bácsfeketehegyről kapta.  Tájfajtáról beszélünk, amely bizonyos változatosságot mutat. A Bosnyák meggy is valószínűleg közeli rokona. Magoncról is ugyanolyan az íze. A csemete előállítás során az oltás nélküli magonc nevelés gyengébb csemetéket eredményez, amelyek nagyon soká fordulnak termőre. Sajmeggyre oltva is kisebb a növekedési erélye, ami kisebb kertekben, inkább jó tulajdonságnak bizonyul. Legjobb -furcsa módon- saját magoncára oltva lesz. Az ilyen fák a legerősebbek, bár kissé erősebb metszést is igényelnek, mert túlságosan bokrosodnak.

tulajdonságai

Gyönyörű gömbkoronát nevel. Levelei nagyon nagyok, élénkzöldek, cseresznyelevélnek tűnnek. Törzse sima, szürkés-vöröses. Nagyon erős fa, rendkívül ellenálló. Fiatal korában nagyon sűrű az ágrendszer, ezért vázakorona kialakítása indokolt.

Országszerte telepíthető, sem talajra, sem fekvésre nem válogatós.

Lassan fordul termőre, ezért konténeres fa beszerzése jelentősen gyorsíthatja az első termés megjelenését. Önporzó, de másik pollenadó még növelheti a terméskötődést.

A Feketicsi meggyfa legfontosabb termesztési tulajdonsága a monília rezisztencia. A meggyfák többsége szenved a monília hajtáselhalásos formájától, melyet a népnyelv (helytelenül!!!) tűzelhalásnak nevez. Ilyenkor hajtások, ágak, egész ágrendszerek száradnak le közvetlenül virágzáskor. A meggyfák pusztulásának is ez a leggyakoribb oka. A monília fertőzésből egy fát nem lehet teljesen kigyógyítani, csak tünetmentesen tartható, folyamatos biológiai növényvédelmi kezeléssel. Ez a Feketicsi meggynél soha nem jelentkezik.

Kutatók felismerték, hogy a monília gomba a Feketicsi meggy virágát is képes megfertőzni, a növény azonban valahogyan érzékeli ezt és elrúgja a beteg virágot, így a fertőzés nem tud tovább menni.

A Feketicsi meggy táplálkozásbiológiai értékét nemcsak a beltartalmi adottságok, hanem ezeknek élvezeti szempontból kedvező aránya, utolérhetetlen íze, harmóniája adja. Feldolgozott formában a beltartalmi anyagok koncentrálódása révén megnő az élvezeti értéke.

Nem egy-egy jótékony hatóanyag miatt ennyire egészséges, hanem azok összetett hatása miatt. A gyümölcsben levő vegyületek fokozzák egymás hatását.

Szacharóz nincs benne, de a szőlőcukor tartalma a legmagasabb a szőlő után. Szorbit tartalma megelőzi a körtét és kajszit, ezért energiatartalma igen nagy, anélkül, hogy a cukorbetegeknek megterhelő lenne.

Savanyú ízét almasav, borostyánkősav és citromsav tartalmának köszönheti, amely anyagcsere élénkítő és frissítő hatású.

A Feketicsi meggy kutatások szerint 17 antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek közül egészségünk szempontjából a melatonin, az ellagsav és különböző flavonidok (antocianidok, fenolsavak, stb.) a legfontosabbak.

Ezek csökkentik a szervezetünkben levő szabadgyökök olyan hatását, mint például az öregedés, mutáció, rákkeltő hatás.

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe