Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Legkésőbbi és legkorábbi virágaink

A virágok jelentősége óriási a természetben, hiszen hasznos rovaraink táplálékai.

Az első virágos növények a vízililiomok voltak. Most, mi emberek naponta hozunk létre új fajtákat, változatokat.

Nézzük miért annyira fontosak az év első és utolsó virágai:

Virágok a fagyokig

A virág a növény legérzékenyebb része, a fagy legtöbbjüket azonnal tönkreteszi, tehát a téli időszakban nagyon kevés virág van. A rovarok ugyancsak téli álmot alszanak, hiszen nincs táplálékuk ezen a klímán… egyenlőre…

Ősszel a nyári virágok kifáradnak, elhervadnak. Meg kell becsülnünk azokat, amelyek egészen a fagyokig ontják a virágport. A rovarok túlélése azon múlik, hogy tél előtt mennyi energiát tudnak tartalékolni. Leglátványosabb ez a fő beporzónknál a méheknél. Folyamatosan hordják a nektárt és virágport a kaptárakba és készülnek télre. Segítsük őket őszi virágokkal. Közülük  leggyakoribbak az őszirózsák és a krizantémok. Gyönyörű, nem túl igényes évelők, amelyek legtöbb helyen jól érzik magukat. Különösen fontosak a lila színűek, ugyanis ezeket szeretik legjobban a ragadozó rovarok, amelyek ilyenkor már nem nagyon találnak levéltetűt, ami a legfőbb táplálékuk. Minél tovább vannak virágok a kertben, annál valószínűbb, hogy nálunk telelnek hasznos rovaraink. Ezt rovarhotelekkel is fokozhatjuk. Rovarhoteleket ma már minden trendi kertészeti részlegen lehet kapni, de sokszor jobb és szebb is egy otthon barkácsolt egyszerű darab.

virágok a kikeletre

Akinek gyümölcsfái, bogyósai vannak, annak a legfontosabb virágai a kora tavaszi hagymások. Az ok nagyon logikus. A beporzók, amikor ébredeznek téli álmukból, akkor nagyon éhesek, készleteik pedig a végüket járják. Gondoljunk csak egy méhkaptárra.

Ilyenkor minden épkézláb dolgozó elindul felfedezni a környéket. Ahol virágport találnak ebben az ínséges időszakban, azt megjegyzik és átadják az információt társaiknak. Erre való a “méhek tánca”. Egyszerűen az egész kaptár kollektív tudatába beépül a legkorábbi virágok helye.

Mindezek alapján érthető, miért olyan fontos, hogy korán virágzó gyümölcsfáinkat is megelőzzék az alá ültetett korai hagymás virágok.

Ide tartoznak a krókuszok, a hóvirág, a hunyor, a fürtös gyöngyike, a törpe nárciszok, íriszek… egyszóval minden ami megelőzi a gyümölcsfákat. Már egy-két darab is hatásos, de persze minél több a virág, annál jobban segítjük a méheket az év, számukra legnehezebb időszakában. A kora tavaszi hagymás virágokat ősszel kell elültetni, de mivel a vad típusokhoz legközelebb álló fajtákat kínálunk, ezért ezeknek a hagymáját többé nem kell kivenni és visszatenni a talajba. Legjobb, ha a nyári virágok számára kialakított ökológiai virágszigetekbe ültetjük ezeket is.

Egyre kevesebb a beporzó és köztük a méhek is, ezért nagyon számít, hogy melyik kertet mikor és milyen intezíven látogatják!

Csalogassuk be időben a kertünkbe őket!!!

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe