Barion Pixel
1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Szüret és a szőlő védelme

Augusztusban indul a szüret a szőlőkben és október elején fejeződik be. Az érés ideje fajtafüggő, de az időjárás is beleszól a dologba.

A borszőlőknél fontos a cukortartalom és a gyümölcs esetleges romlása is, amikor meghatározzák a szüret idejét.

Csemegeszőlőknél ezt kóstolással állapítjuk meg.

lehetséges problémák a szüret idején

Ebben az időszakban legnagyobb bajt az esős, hűvös időjárás okozhatja. Ilyen esetben permetezzünk Polyversummal, mert az a leghatékonyabb élő gombaölő gomba ezen a hőfokon. Most használjuk el a kibontott zacskókban levő mennyiséget, mert késő őszzel már nem használható, tavaszra pedig elromlik. A benne levő Phytium Oligandrum gomba teljesen beszövi a leveleket és nem engedi behatolni a Botritis (szürkepenész) gombafonalait a növénybe. Ezt mutatja ez a saját mikroszkópos felvétel.

Szerencsére idén száraz, meleg indián nyár van. Ilyenkor inkább a túlérés lehet probléma. Vigyázzunk vele, mert a túlérett szőlő elkezd erjedni és meglepik a darazsak. Inkább szedjük le ha ilyet észlelünk és tegyük hűvös helyre, vagy dolgozzuk fel. A házilag hőkezelt szőlőlé például nagyszerű csemege a téli időszakban.

Hirtelen nagy mennyiségű csapadék érkezésekor gyorsan szüreteljük le a gyümölcsöt, mert gyakran megreped ilyenkor, ami szinte azonnal befertőződik szürkepenésszel.

szüret utáni időszak

Maga a szedés folyamata a levelek sérülését is magával hozza. Általában már amúgy is színesednek a levelek, ami együtt jár a tápanyagok visszaszívásával. Ilyenkor még tudunk adni egy kis plusz energiát, ami azért fontos, mert megalapozhatjuk a jövő évi rügyek nagyobb növekedési erejét. Bio készítmények közül erre szuper a Fitokondi gyógynövényes növénykondícionáló.

Levélhullás után távolítsuk el a leveleket, hogy megakadályozzuk az esetleges visszafertőzést valamilyen betegséggel. Komposztáljuk, majd veteményesbe, zöldségek alá helyezzük ki a belőle képződött komposztot, mert ily módon elkerülhető a fertőzések továbbvitele és mégis kitűnően hasznosítottuk az értékes szervesanyagot.

Related Posts

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe